Bustul lui Eminescu la Carei, pe ultima brazdă de pământ românesc eliberat de Armata Română în 1944

Bustul lui Eminescu la Carei a fost dezvelit şi sfinţit în prezenţa vicepreşedintelui Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Acad. Alexandru Surdu, şi a numeroase oficialităţi şi personalităţi de marcă

Carei, 14 octombrie 2017: Nu vom mai fi doar ultima brazdă de pământ românesc eliberat de Armata Română în 1944 ci îl vom avea şi pe voievodul limbii române, Mihai Eminescu, să ne apere.

În februarie 2015, Despărţământul ASTRA Carei a solicitat Consiliului Local Carei aprobarea pentru amplasarea unui bust al poetului nemuririi noastre, Mihai Eminescu. N-a fost să fie atunci. Cei care au votat împotriva lui nu erau pregătiţi pentru a-l primi pe domnul Eminescu aşa cum nici noi nu am fost pregătiţi pentru a accepta refuzul.

Dar pentru că suntem un popor în toate, căliţi în vitregiile vremilor care au trecut peste noi, am insistat…şi am insistat bine. Din data de 3 mai 2017, porţile oraşului Carei s-au deschis pentru Mihai Eminescu.

Si iată că astăzi, în sfânta zi de sărbătoare a Sfintei Parascheva, Mihai Eminescu pătrunde în oraşul de pe graniţa de nord vest a României.

Nu vă temeţi ca să îl primiţi în sufletele voastre pe Mihai Eminescu!

Dragostea sa pentru patrie a fost la fel de nemărginită precum talentul său. Eminescu îşi  saluta  colegii cu «Trăiască naţia!», iar când era astfel salutat, răspundea cu cuvintele: «Sus cu dânsa!»,

Eminescu a fost considerat un vizionar al naţiunii, visând la înfăptuirea unirii depline a tuturor ţărilor româneşti. Şi nu a trecut mult până la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Nu întâmplător am ales acest loc ca amplasament…strada 1 Decembrie 1918.

Pana sa a fost neiertătoare cu toţi cei care nutreau alte sentimente decât cele patriotice…Eminescu a fost un jurnalist incomod  care a militat pentru înfăptuirea reconstituirii Daciei fapt ce i-a atras şi condamnarea la moarte. Dar Eminescu nu a fost ucis decât fizic, spirtul său există în fiecare dintre noi căci  fiecare dintre noi ne dorim o Ţară Românească puternică în care pacea să domnească.

Pentru ca acest bust să prindă contur am avut nevoie de susţinere şi nu puţină. Am avut parte de oameni cu suflet mare în faţa cărora ne închinăm şi le aducem calde mulţumiri şi adânc respect.

Sculptorul este Radu Ciobanu din Satu Mare căruia îi mulţumim, arhitectul proiectului este Magda Eszter Benovski  căreia îi  aducem mulţumiri dar să nu uităm că a fost nevoie de o subscribţie publică pentru a concretiza  proiectul nostru. Nu am strâns încă suma necesară  dar apreciem în  mod deosebit  aportul firmelor careiene , al careienilor dar nu numai care au dorit să ajute la ridicarea acestui bust.

Cel mai important ajutor a venit de la firma Sat An Carei şi apreciem  colaborarea. Au mai contribuit societatea ABRA COM  Carei, Diverti Media Carei, Asociaţia Unirea 2009 Carei, Agrotex Carei, Infrăţirea Carei şi numeroşi careieni, sătmăreni sau iubitori ai creaţiilor eminesciene, fie ele lirice sau epice.

“Acum am şi eu pe lume parte:
Pot îmbrăţişa măiastra-ţi carte,
Ştiu că frate-mi eşti şi mi-eşti părinte,
Acum nimeni nu mă poate minte.

Bine ai venit în casa noastră,
Neamule, tu floarea mea albastră.
De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece…”

Daniela Ciută,

Preşedinte Despărţământ ASTRA Carei

CAREI, 14 0ctombrie 2017

Integral la: Buletin de Carei

Foto: Ziarul Lumina

Mihai-Eminescu.Ro

Vedeţi şi: PENTRU BUSTUL LUI EMINESCU LA CAREI. Donaţi 5 lei pentru Eminescu la Carei! Discursul lui Goga de la ridicarea primei statui Eminescu în Transilvania: “O graniţă se apără cu un corp de armată sau cu statuia unui poet alături de inimile tuturora. Aţi ales pe cel mai tare, aţi ales poetul.”