RĂZBOIUL ORIENTAL [„DEPEŞELE DE PE CÂMPUL RĂZBOIULUI…”] – de Mihai Eminescu [2 iulie 1876]

Depeşele de pe câmpul războiului sunt şi acuma contrazicătoare, cele de sorginte sârbească înregistrează numai victoriile sârbilor, cele din sorginte turcească numai victorii turceşti. După cât vedem însă sârbii se află pretutindene pe pământul turcesc (afară de Zajţar), trupele turceşti nicăieri pe pământ sîrbesc. Din asta nu se pot deduce victorii sârbeşti, dar cel puţin atâta că amândouă puterile beligerante se freacă întruna, dar îşi mănţin poziţiile. Mai jos vom reproduce cele mai nouă telegrame ale ziarelor din Bucureşti, iar cititorul le va sorta în trei părţi, după cum am însemnat în n-rii trecuţi, mişcările armatei de pe Ibar sub generalul (cehesc) Zach, al armatei de pe Morava sub generalul (rusesc) Cernaieff, în fine a armatei de pe Drina sub Ranko Alimpici. Despre cea dentâi notăm ştirea că ar fi ocupat oraşul Ak-Palanka, despre a doua că ar fi ocupat Bielina, despre armia lui Zach în fine că trecând pe la Isvor, în Turcia, au avut o luptă care a durat 5 ore, că turcii n-au putut fi dizlocaţi şi că trupele de amândouă părţile şi-au păstrat poziţiile. În fine, trupa comandată de Ciolac Antici, intrând în Turcia pe la Raşga, ar fi învins trupele turceşti contrarie, cari s-au retras în oraşul Novi Bazar, lăsând astfel o mare parte a paşalâcului cu acelaşi nume în stăpânirea trupei sârbeşti.

Constantinopole, 8 iulie. Trupele sârbeşti atăcând anteguarda turcească, lângă Belgrajik între Niş şi Vidin, au fost respinse, lăsând 100 morţi. Turcii se concentrează pentru o acţiune otărâtoare. Se asigură că softalele, după a lor cerere, vor fi armate şi trimise la răzbel.

Belgrad, 9 iulie (oficială) – Al patrulea atac al turcilor asupra pasului Zaiţar a fost respins cu mari pierderi: trupele sârbeşti au trecut fruntaria aproape de Negotin ş-au atacat pe turci în coaste; de cealaltă parte a Vidinului, armata sîrbă a trecut peste râul Timok ş-a intrat pe teritoriul turcesc.

Belgrad, 9 iulie (oficial) – Sârbii au luat lângă Novavaroşi două redute, însă au fost nevoiţi să le părăsească în urma marilor întăriri ce a primit inimicul, care a tăbărit în faţă cu Novavaroşi.

Novibazar e înconjurat de sârbi. Trupele sârbeşti au trecut râul Iabor pe lângă laringe, au luat cu asalt întăririle turcilor, luându – le şi vitele şi proviziunile.

Sârbii ameninţă Mitroviţa, ultima staţiune a drumului de fier ce merge la Salonic.

Reproducînd aceste depeşe după „Telegraful” aducem aminte cetitorilor noştri despre cele notate în no. 68 al Curierului asupra poziţiei strategice a trupelor sîrbeşti. Mai toate mişcările relatate prin depeşele de mai sus se petrec pe lîngă frontierele de nord-vest ale Serbiei şi sînt executate de divizia comandată de generalul Zach. Deci pe la marginele de nord-vest au trecut sîrbii la patru puncte în ţara turcească, şi anume: a Nova-varoş arhimandritul Duşici cu corpul său de voluntari, care se vede c-a înaintat victorios dar în urmă a fost nevoit să se retragă, la Isvor generalul Zach, care însă a fost respins în poziţiile sale de mai înainte, la Novi-Bazar căpitanul Ciolac Antici, care s-a oprit înaintea întăriturilor oraşului Novi-Bazar, în fine pe la Iarinie a trecut căpitanul Ilici, care atacă Mitroviţa, staţie din urmă a drumului de fier spre Salonic, încît garnizona din Salonic a fost grabnic chemată în ajutorul turcilor de lîngă Mitroviţa. După depeşe din Belgrad sîrbii ar fi învins pretutindeni afară de punctul Isvor.

MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1870 – 1877
ALBINA, FAMILIA, FEDERATIUNEA, CONVORBIRI LITERARE, CURIERUL DE IASI
EDIŢIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIŢIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1980
Pag.50

Mihai-Eminescu.Ro

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.