TURCIA [„SCRISOAREA PE CARE SULTANUL…”] – de Mihai Eminescu [13 iunie 1876]

Scrisoarea pe care sultanul Murad V a fost primit – o a doua zi după suirea sa pe tron de la ex-sultanul Abdul-Aziz zice din cuvânt în cuvânt acestea:

După ce m-am încredinţat lui Dumnezeu, mă încredinţez Maiestăţei Voastre. – Vă felicit pentru suirea voastră pe tron şi vă esprim părerile mele de rău că n-am putut servi naţiunea după dorinţele ei. Vă urez vouă să obţineţi acest rezultat.

Sper că Maiestatea Voastră nu va uita că am pregătit mijloacele eficace pentru conservaţiunea şi pentru onoarea Imperiului. Vă răcomand a cugeta bine că aceia care m-au pus în această situaţiune sunt soldaţii pe care i-am armat cu mâna mea proprie. Şi fiindcă eu am arătat întotdeauna o calitate, aceea de a ajuta pe cei oprimaţi de umanitate, vă rog să mă scăpaţi de locul strâmt şi supărător în care mă aflu, destinându-mi o reşedinţă. mai cuviincioasă. Vă felicit pentru faptul că coroana a trecut în familia lui Abdul-Medjid Khan.

Abdul-Aziz.

Poarta a primit notificarea oficială că în curând d. Kristici va sosi la Constantinopoli, spre a felicita pe sultan în numele prinţului Serbiei. Ziarul „Phare du Bosphor[e]” anunţă formarea a două corpuri de oştire şi anume unul la Beikos de 80 000 oameni, celalt la Smyrna de 60 000 oameni.

MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1870 – 1877
ALBINA, FAMILIA, FEDERATIUNEA, CONVORBIRI LITERARE, CURIERUL DE IASI
EDIŢIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIŢIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1980
Pag. 41

Mihai-Eminescu.Ro

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.