[„UN AMIC AL FOII NOASTRE…”] – de Mihai Eminescu [4 iunie 1881]

Fotografie de arhiva. Mihai Eminescu de Nestor Heck – 1884. Basarabia-Bucovina.Info

Este adevărat că d. Cernătescu n-a ştiut cine a încheiat pacea de la Nicea?

Este adevărat că d. Cernătescu a susţinut că nici os din oasele lui Huniade n-a existat când Soliman a mers să ia Belgradul?

şicana ar consista, după amicul nostru, în imposibilitatea întrebărilor, de vreme ce nici Soliman n-a fost contimporan cu Huniady, nici s-a încheiat vro pace la Nicea.

Înainte de toate, care Soliman şi care Nicee?

Observaţia aceasta ar avea cuvânt dacă întrebările i s-ar fi pus unui elev de liceu.

Un atare sau un om privat nu e obligat a şti nici păcile cîte s-a încheiat în deosebitele Nicee, nici care Soliman împărat a fost contimporan cu Huniady. Dar întrebările de mai sus, în forma lor vagă, fără a se determina nici de ce Soliman e vorba, nici de ce Nicee, se pot pune unui profesor de facultate, care ar fi ţinut nu numai a da un răspuns la ele, ci şi a descoperi lapsurile strecurate în ele, pentru a le da un înţeles îndoit. Pentru noi întrebările, deşi greşite, au un răspuns istoriceşte exact, ceea ce nu ne împiedecă de-a descoperi erorile. Din parte-ne însă nu ne-am crezut deloc în drept de-a corige erori puse poate cu intenţia de a-l face pe examinatorul la bacalaureat să-şi formuleze altădată întrebările şi răspunsurile cu mai multă preciziune.

În locul întâi se zice în adevăr „pacea de la Nicea” în loc de „pacea lui Nicia „ (cea de 50 de ani în războiul peloponeziac ); în locul al doilea se zice „Soliman” în loc de „Mohamed II”.

Dar amândouă întrebările luate cu intenţia cu care ne par puse ne-au convenit nouă, pentru că au o dezlegare, poate cam greu de aflat pentru profesorul în cestiune, dar desigur din cele mai neaşteptate.

Pacea de la Nicea s-au încheiat în adevăr între Poriu împărat şi Alexandru Macedon ; iar Soliman contimporanul lui Huniady e fiul lui Baiazid I, împărat în părţile europene ale Turciei, care a murit ucis la 1410.

Spre liniştirea amicului nostru cată s-o repetăm că aceste întrebări ne par a fi puse nu pentru a pune în perplexitate pe un elev de liceu, care ştie şi când a trăit Huniady, şi timpul lui Soliman Legiuitorul, ci pentru a demonstra unui profesor de facultate că întrebările ce le pune cată să fie precise ca denominaţiune şi ca epocă. Ce e Soliman fără nici un atribut? Ce e Nicea? Există patru Nicee deosebite, patru Nicia cunoscuţi, cinci Belgrade şi în fine trei Solimani – aceşti din urmă încai toţi în raporturi directe cu istoria noastră naţională. dacă profesorul nu întreabă de Soliman cel Mare sau Legiuitorul elevul [î]l poate confunda cu Soliman Beţivul, contimporanul lui Huniady.

MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1 ianuarie – 31 decembrie 1881
TIMPUL
EDIŢIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIŢIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1985-1989
Vol XII

Mihai-Eminescu.Ro