[„D. C.A. ROSETTI, MINISTRU…”] – de Mihai Eminescu [4 iulie 1881]

Fotografie de arhiva. Mihai Eminescu de Nestor Heck – 1884. Basarabia-Bucovina.Info

D. C.A. Rosetti, ministru de interne, care-şi face un titlu deosebit din a fi fost staroste de breslaşi şi reprezentant al clasei de mijloc, trădează înclinarea ca, în contrazicere cu afecţiunile sale burgeze de până acum, să încredinţeze administraţia civilă din judeţe la militari. Astfel vedem numindu-se prefecţi dd. Lipoianu, căp. Stătescu, col. Budişteanu, maior Handoca şi alţii.

Toate lucrurile au în lumea aceasta foloasele şi inconvenientele lor.

Daca privim la administraţia destrăbălată de partid şi dacă nu ne pot conveni prefecţi cari să atârne de cutare deputat, am trebui să zicem că numirea de militari în posturile de prefecţi prezintă oarecari foloase. Militarii, prin viguroasa disciplină şi prin subordinaţia la cari sunt obligaţi, au contractat prin lungă deprindere un spirit de ordine şi de regularitate, un spirit de control care le lipseşte adeseori prefecţilor numiţi prin influenţă parlamentară sau prin aceea a comitetelor de salut public.

Dar pe de altă parte e desigur în detrimentul armatei dacă ofiţerii superiori se iau de la ocupaţiunile lor, de la deprinderile lor, şi se pun într-un mediu nou care, prin natura lui, îi face mai concesivi, prin natura lor îi sileşte a renunţa la ordinea de lucruri căreia fusese supuşi până acuma.

Afară de inconvenientul acesta este unul şi mai mare. Nu se pot numi prefecţi decât militari superiori; rangul de căpitan de exemplu e deja prea mic pentru a reflecta la el. Căci se întâmplă, ca în cazul de faţă cu căp. Stătescu, ca să fie numit la Tulcea, unde rezidă un general, comandant de divizie, şi se întâmplă apoi anomalia ca generalul, în anume ocazii, la solemnităţi etc. să dea pasul întâi reprezentantului puterii civile – care e numai căpitan. Împrejurarea că e frate cu ministrul Stătescu e mai mult în defavorul decât în favorul său.

Nu doar c-am aştepta ca observaţiunile noastre să aibă vrun efect asupra d-lui C.A. Rosetti. Le facem pentru a fi arătat inconvenientele unor asemenea numiri, inconveniente cari ni se par mai mari decât foloasele.

MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1 ianuarie – 31 decembrie 1881
TIMPUL
EDIŢIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIŢIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1985-1989
Vol XII

Mihai-Eminescu.Ro

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *