GERMANIA [„SCRISOAREA CĂTRE SUVERANI..”] – de Mihai Eminescu [4 iunie 1876]

Scrisoarea către suverani care notifică suirea pe tron a sultanului Murad al V se aşteaptă să sosească încă în cursul săptămânei acestia. Kreuzzeitung află din Ems că contele Karolyi ar fi plecat, după ţinerea unor co[n]ferenţe la Paris, împreună cu ambasadorul francez Gontaut Biron.

O corespondenţă oficioasă a ziarului Norddeutsche Allgemeine Zeitung afirmă că Anglia ar fi primit fără nici o rezervă primitivul program de reformă al lui Andrassy şi că revenirea asupra acelui program e în stare de a pune în deplin acord pe toate puterile. În măsura în care sultanul Murad va corespunde cu aşteptările de reformă, şi spiritele lumei se vor linişti şi astfel va dispărea presiunea care încarcă guvernul rusesc. În orice caz memorandul din Berlin, nemaicorespunzînd cu situaţia, a fost amânat şi au pierit orice grijă de conflagrarea alianţei celor trei împăraţi.

Maiorescu, care după încheierea unei convenţii comerciale germano – române a plecat la Bucureşti, are să fie numit agent diplomatic pe lângă curtea imperială.

Gazeta de Strassburg, care stă în relaţii cu cancelariul imperiului, publică din când în când articole inspirate asupra Cestiunei Orientului, a cărora adresă este desigur apropiatul Paris, căci foaia, apărând în două limbi, se ceteşte cu interes de cătră francezi.

MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1870 – 1877
ALBINA, FAMILIA, FEDERATIUNEA, CONVORBIRI LITERARE, CURIERUL DE IASI
EDIŢIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIŢIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1980
Pag. 38

Mihai-Eminescu.Ro

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.