RĂZBOIUL ORIENTAL [„ÎNCĂ LA 1 IULIE…”] – de Mihai Eminescu [25 iunie 1876]

Încă la 1 iulie agentul sîrbesc din Constantinopole, Magazinovici, au primit răspunsul negativ la ultimatul principelui. În urma acestuia Serbia au declarat război, iar Turcia va publica o circulară prin care va da responsabilitatea războiului asupra Serbiei şi va declara pe principele Milan de hain Înaltei Porţi. După declararea războiului Serbiei, decişi a ataca pe turci la trei puncte, se vede că au şi făcut-o aceasta, căci până astăzi până şi şchioapa de corespondenţă română aduce trei ştiri, a căror unitate organică nu se vede. Reproducem din Alegătorul Liber aceste ştiri:”războiul au fost declarat şi imediat armata sîrbă a şi trecut fruntaria despre miază-zi, şi a ocupat, după cum ne spune o telegramă a noastră din Bucureşti din 22 a curentei, câteva poziţiuni strategice însemnate de pe teritoriul turc, urmând câteva ciocniri fără importanţă”.

O altă telegramă însă din aceeaşi zi, tot din Bucureşti, ni comunică”că lângă Vidin sârbii au fost puşi pe fugă de trupele turceşti, pierzând 2000 oameni”.

O telegramă din Bucureşti datată din 23 iunie spune că generalul Cernaief ar fi atacat cu corpul său o tabără turcească despre Niş, care ar fi fost părăsită de turci cu pierderi însemnate.

MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1870 – 1877
ALBINA, FAMILIA, FEDERATIUNEA, CONVORBIRI LITERARE, CURIERUL DE IASI
EDIŢIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIŢIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1980
Pag. 47

Mihai-Eminescu.Ro

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.