[„«ROMÂNUL» ESTE DE-O UŞURINŢĂ…”] – de Mihai Eminescu [20 august 1881]

Fotografie de arhiva. Mihai Eminescu de Nestor Heck – 1884. Basarabia-Bucovina.Info

„Românul” este de-o uşurinţă de inimă nemaipomenită. Ce este obiceiul rău! Deprins a lua toate peste picior, organul oficial al roşilor merge până acolo cu neruşinarea încât, chiar pentru întâmplările care sunt generalminte cunoscute şi afirmate de toţi acei cari au luat parte la ele, găseşte încă mijloc, iarăşi pentru trebuinţe de partid, de-a vorbi de ele cu o nepăsare revoltătoare şi ca de nişte lucruri foarte naturale.

Dovadă despre aceasta este modul în care vorbeşte în n-rul său de alaltăieri despre accidentul de la Comarnic, care, graţie numai unei minuni cereşti, n-a devenit o adevărată catastrofă.

Ar fi într-adevăr de dorit a se pune odată capăt acestor neexplicabile neglijenţe din partea personalului căilor noastre ferate. Nu este ţară în lume unde accidentele de drum de fier să fie mai frecuente decât la noi şi unde impiegaţii superiori mai cu seamă, afară bineânţeles de vro câteva excepţiuni, să fie mai neglijenţi şi mai netrebnici. Şi aceasta pentru că vremea care – ar trebui să o consacre serviciului lor o întrebuinţează politizând prin cafenele sau în excursiuni şi prin pretinse misiuni peste graniţă.

Trebuie, încă o dată, să aibă cineva doza de cinism a celor de la „Românul” pentru ca nici un accident ca acel de la Comarnic, în care sute de oameni ar fi putut să-şi piarză viaţa, să nu producă asupra lor mai mult efect.

MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1 ianuarie – 31 decembrie 1881
TIMPUL
EDIŢIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIŢIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1985-1989
Vol XII

Mihai-Eminescu.Ro

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.