[„«ROMÂNUL» RĂSPUNDE LA BĂNUIALA…”] – de Mihai Eminescu [19 noiembrie 1877]

„Românul” răspunde la „bănuiala de radicalism aruncată asupra guvernului actual de către conservatori.

Teza discutată este că Rusia şi Europa nu poate să aibă încredere într-un guvern radical. „Românul”, admiţând calificarea de „radical”, dă acestui cuvânt un înţeles pe care nu-l poate avea.

Guvernul nostru, zice „Românul”, cerea negreşit Rusiei, Austriei şi celorlalte puteri să respecte susceptibilitatea, onoarea, drepturile şi legitima mândrie a naţiunii, iar bărbaţii politici din centru [î]l acuzau de radical şi cereau astfel ca el să fie răsturnat de către puterile străine, care în locu-i să-i recomande pe domnielelor.

Acesta e dar înţelesul bănuielii de radicalism; calificând guvernul actual de radical, conservatorii vor să zică că el prea mult ţine la drepturile şi susceptibilităţile naţiunei, că el „prea e patriotic”.

Românul” prin urmare zice:

Ca să nu fiţi şi voi taxaţi ca radicali, în patriotism, negreşit c-aţi fi făcut orice concesiune, aţi fi mers până la cea mai de jos umilire.

Noi credem că ziariştii din Strada Doamnei au făcut din rea deprindere acest salto mortale silogistic: deoarece nu credem că dinadins ar fi cu putinţă o logică atât de părăsită de toţi dumnezeii.

CU PATERNITATE INCERTĂ

MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1 noiembrie 1877 – 15 februarie 1880
TIMPUL
EDIŢIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIŢIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1980
Vol X

Mihai-Eminescu.Ro

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *